Onderwijs op afstand op de Leidse Buitenschool

Net als alle scholen in Nederland, is de Leidse Buitenschool sinds maandag 16 maart gesloten om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

 

Onze school is gesloten, maar ons onderwijs gaat gewoon door. Op afstand! Deze pagina gebruiken wij om u te informeren over ons onderwijs op afstand. Daarnaast delen we hier leuke berichten van en voor onze leerlingen, hun ouders en onze collega's. Die zijn er namelijk genoeg!

 

Heeft u als ouder iets leuks om te delen over deze bijzondere situatie? Geef het door aan de leraar van uw zoon of dochter! Het mag van alles zijn - van een verhaaltje tot een mooie uitspraak van uw kind, van een foto tot een filmpje. Wij zijn heel benieuwd!

 

WE MISSEN JULLIE!

03-04 | Doe mee aan de challenge van juf Lieke!

Wauw - gymjuf Lieke heeft een wel heel mooie uitdaging voor de leerlingen van De Leidse Buitenschool! Bekijk het filmpje hieronder. Doe jij ook mee?

 

 

Dequaan ging de uitdaging van juf Lieke aan. Hoppa, géén probleem voor deze sterke leerling!

 

 

Onze Nick deed er nog een schepje bovenop: heen én terug. Jeetje Nick, wat een buikspieren!

 

 

02-04 Gymganzenbord

Even wat anders dan alleen zitten! Kom in beweging bij dit leuk oud hollands familiespel. Natuurlijk wel met een een tintje tegenwoordige tijd.

 

 

 

31-03 Thuisonderwijs handige tips voor ouders.

 

Het LettercircusJonge kinderen en groep 3. (Misschien groep 4)

In Het lettercircus worden letters van het alfabet op speelse wijze voor kleuters in beelden en woorden weergegeven. Een wervelend doe- en leesboek voor nieuwsgierige kinderen vanaf 5 jaar. Ook goed te doen door leerlingen van groep 3 en 4.

http://lettercircusdigitaal.delubas.nl/

 

Bereslim heeft de digitale prentenboeken klaargezet om in deze periode thuis te gebruiken.

https://next.bereslim.nl/login
Gebruikersnaam: bereslim100943
Wachtwoord: Bieb2020

 

BereslimmeBoeken bevorderen de taalontwikkeling.

Speciaal voor thuis zijn bij een aantal boeken ouderbrieven gemaakt. Download ze hieronder.

 

Schooltv

Heeft haar betaalde kanaal ook tijdelijk gratis gemaakt. Op dit kanaal vind je afleveringen van Toedeledokie (als opvolger van Koekeloere). Aflevering 1 tm 3 uitgezonden op: 24, 26 en 31 maart. Aflevering 4 tm 6 wordt uitgezonden op: 2, 7 en 9 april. Wordt iedere dinsdag en donderdag uitgezonden.

https://www.youtube.com/channel/UCKZni4w0hyOgebnmc4PWNLw

 

(Nieuwe) hobby's ?

Je hebt nu misschien tijd om aan een nieuwe hobby te beginnen. Wat dacht je van schaken? De website Chessity is tijdelijk gratis. Als je liever wilt leren programmeren met Scratch kun je vanaf 2 april terecht bij skillsdoljo. Maar ook vind je op die website interessante missies.

Tekenaars zitten goed bij Donald Duck. Daar krijg je elke dag een les van een echte striptekenaar.

 

Nathan Rutjes

Op zijn eigen website veel leuke Nathan Rutjes voorbeelden.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=0gOcLBmPzYQ&feature=emb_logo

 

30-03 Doe nu mee met 30 dagen tekenen. Op het plaatje leest u hoe dit in zijn werking gaat.

 

 

27-03 Leerlingen van groep 3/4 moesten deze week op zoek naar woorden met de 'SCH'. U kunt op de foto's zien dat zij hier hard aan gewerkt hebben.

 

 

 

27-03 De challenge van groep 8 op donderdag 26 maart

 

 

 

 

26-03 Leidse buitenschool challenge

 

Een uitdaging voor de leerlingen! Maak je eigen beeld

Ga naar buiten en zoek materiaal als takjes, blaadjes, steentjes, schelpjes, etc.

Maak even beetje schoon en bouw van deze materialen buiten een kunstwerk.

 

Van het kunstwerk maak je een foto en die deel je dan met je eigen leerkracht.

 

Jurylid is jullie eigen leerkracht.

Uit elke groep worden er twee uitgezocht. Wij zoeken op de volgende thema's:

  • Gekste
  • Leukste
  • Lelijkste
  • Mooiste
  • Apartste
  • "Dit hadden wij nooit kunnen bedenken"

 

Prijs op dit moment: De foto wordt op de website geplaatst en als het mag van je ouders met (voor)naam erbij.

 

Prijs nog niet bedacht: Daar denken wij over na.

 

Gaan jullie de uitdaging aan? Graag uiterlijk donderdag 26 maart de foto's doormailen naar de leerkracht .

 

SUCCES !!

 

27-03 Uitslag LBS challenge

 

Hier zijn ze dan alle winnaars van de LBS challenge:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto 1: Wes uit groep 8 (thema: dit hadden wij nooit kunnen bedenken)

Foto 2 en 3: Kyran uit groep 5 (thema: de stoerste vrouw)

Foto 4: Luchano uit groep 7/8 (thema: de mooiste)

Foto 5 en 6: Ties uit groep 4 (thema: de mooiste)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto 1 en 2: Rosanne uit groep 8 (thema: de grappigste)

Foto 3: Lynn uit groep 5 (thema: de schattigste)

Foto 4: Jesse uit groep 4 (thema: de leukste)

Foto 5: Olivier uit groep 6 (thema: de orgineelste)

Foto 6: Quinten uit groep 7/8 (thema: dit hadden wij nooit kunnen bedenken)

 

De winnaars hebben bij terugkomst op school een leuke prijs verdient. Samen met een juf gaan jullie iets koken/bakken voor jullie gezin.

 

27-03 Handige tips voor thuis onderwijs!

 

De Corona-crisis zorgt voor grote problemen, ook voor scholen. Maar het onderwijs gaat gewoon door, vooral op afstand. Via huiswerk-pakketten, zorgvuldig door leerkrachten in elkaar gezet, tot lessen via internet. De scholen doen hun werk, maar kunnen niet zonder de hulp van ouders. Ouders zijn de nieuwe onderwijsassistenten. Ga er maar aanstaan. Op deze pagina biedt Kennisnet informatie voor ouders over het begeleiden van hun eigen kinderen bij ‘les op afstand’.

https://ouders.lesopafstand.nl/

 

Freek Vonk geeft les over dieren

Bioloog en televisiepresentator Freek Vonk ontpopt zich tot 'meester Freek' en geeft sinds de coronacrisis online les over zijn favoriete dieren. Dat doet hij om de paar dagen op zijn eigen YouTube-kanaal, FreekTV. Er zijn al lessen over luiaards, tijgerhaaien en schildpadden. Freek sluit iedere les af met huiswerkopdrachten voor kinderen uit de onder- en bovenbouw. Ingezonden huiswerk toont hij in zijn Instagram-stories.

 

Energizers

Kunnen jouw leerlingen zich na een lange, warme dag minder goed concentreren op jouw les? Zonde natuurlijk! Daarom verzamelde PrimaOnderwijs verschillende energizers waardoor jouw leerlingen weer energievol verder kunnen met de les. Klik op een onderstaande link om direct naar de energizer te gaan.

https://www.primaonderwijs.nl/energizers

 

26-03 Tips voor ouders vanuit de bibliotheek

 

Digitaal
Bereslim
Bereslim boek zijn interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken en ze stimuleren de taalontwikkeling van kinderen. Maar ze zijn ook gewoon leuk, want kinderen beleven veel plezier aan de bewegende beelden, de muziek en de geluidseffecten. Bij een aantal boeken is ook een ouderbrief te downloaden.
https://www.bereslim.nl/nieuws/171-gratis-bereslimmeboeken-voor-thuis.html

 

De Voorleeshoek
Bij de Voorleeshoek kunnen kinderen filmpjes kijken en even heerlijk wegdromen. De filmpjes zijn namelijk een combinatie van spannende verhalen, leuke prenten en mooie muziek. Elke week worden er vier nieuwe filmpjes geplaatst. Zo heb je altijd een rijk gevulde boekenkast.

https://devoorleeshoek.nl/

 

E-books
Met je lidmaatschap van de bibliotheek kun je ook e-books lenen via de Online Bibliotheek. Er is keuze uit bijna 30.000 titels voor jong en oud. Je kunt tot 10 titels tegelijk lenen met een uitleentermijn van 3 weken en onbeperkt verlengen. https://www.onlinebibliotheek.nl/

 

LuisterBieb
Met de LuisterBieb geniet je altijd en overal van de mooiste verhalen. Nu 30 extra luisterboeken in de LuisterBieb. Ook als je géén lid bent van de bibliotheek. https://9-12.jeugdbibliotheek.nl/lezen/luisterbieb.html
 

Luisteren

Leesbeesten en luistervinken is een kinderboekenpodcast voor groep 6,7 en 8. https://kinderpodcasts.nl/

De waanzinnige podcast is voor en door kinderen gemaakt en wil kinderen in Nederland aansteken met leesplezier. Want lezen verruimt ons denken, leert ons de ander beter te begrijpen en vergroot ons welzijn. De Waanzinnige podcast is een praktische invulling voor leerkrachten en ouders om met leesplezier aan de slag te gaan.

https://www.dewaanzinnigepodcast.nl/

 

Lezen

Yoleo
Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus! Voor thuisgebruik maak je een eigen account aan. Hiervoor is een bibliotheekabonnement nodig. https://www.yoleo.nl/

 

Op jeugdbibliotheek.nl vind je leestips, thema’s voor werkstuk of spreekbeurt, nieuws en leuke weetjes die de Bibliotheek te bieden heeft voor kinderen van 0-18 jaar.

https://www.jeugdbibliotheek.nl/

 

Jeugdbieb is een veilig website met een verzameling links naar nieuwtjes, filmpjes en apps voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Je vindt er alles over dieren, hobby & sport, lezen, natuur, landen, geschiedenis, techniek, mensen en nog veel meer!

https://jeugdbieb.nl/

 

Veel lees- en luisterplezier met de gave actie van Bol.com Boeken en verhaaltjes voor alle thuisblijvertjes. 10 boeken om te lezen of te luisteren voor maar 1 cent. Volgende week 10 nieuwe titels. Ook iedere dag nieuwe video’s waarin een verhaal wordt voorgelezen door bijvoorbeeld Monique Smit of Jill Schirnhofer.

https://www.bol.com/nl/m/thuisblijvertjes/

 

Ook uitgeverij De Vier Windstreken biedt de komende weken iedere dag een e-book aan voor slecht € 1,00!

https://www.vierwindstreken.com/news.php

 

Theaterlezen op afstand Het is lastig om nu anderen te ontmoeten en kinderen missen hun klasgenootjes, vriendjes en opa’s en oma’s. Op de website van Leesletters staan vrolijke tips om op afstand te kunnen theaterlezen.

https://www.leesletters.nl/Theaterlezen/Theaterlezen-op-afstand


Voorleesfilmpjes

Jacques Vriens leest voor uit Meester Jaap. Heel toepasselijk is de titel van het eerste verhaal: Meester Jaap en het wc-rollengevecht https://www.youtube.com/watch?v=WTxqOxXJU48&t=88s

 

Marlies Slegers leest sinds vorige haar boek ‘Gezocht: normale ouders’ voor op haar YouTube kanaal https://www.youtube.com/user/1965marlies/videos

 

Marlies Verhelst gaat elke dag voorlezen om 11.00 uur

https://www.youtube.com/watch?v=MSIygsYmsF0

 

Op de website https://www.gottmer.nl/kinderboeken/gottmer-leest-voor) en het YouTube kanaal van uitgeverij Gottmer staan veel filmpjes met voorleesverhalen, bijvoorbeeld deze van Boer Boris, voorgelezen door Ted van Lieshout. https://www.youtube.com/watch?v=smnRUW2a_f4
 

Leren

Junior Einstein
Junior Einstein biedt een online leeromgeving voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Voor alle vakken is er een ruim aanbod aan oefeningen voor verschillende groepen met variërende moeilijkheidsgraad. https://www.junioreinstein.nl/

 

Langaroo
Langaroo is een taalplatform om samen met je kind te spelen met taal. Door samen aan de slag te gaan leer je elkaar beter kennen, ontdek je Lingoland en worden jullie ook nog beter in één of meerdere talen. Langaroo is ontwikkeld om alle ouders in staat te stellen om de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren.

https://langaroo.org/

 

Mediawijsheid game
In DataDetox Game! leer je alles over je digitale privacy . Ga slim om met cookies, denk na over wachtwoorden en vind de schat van hacker Ultra.

Voor ouders en leerkrachten

Anneke Smits en Erna van Koeven hebben een blog gemaakt over lezen en schrijven in tijden van Corona. “Goed nieuws: er zijn twee dingen waarvan we zeker weten dat ze effect hebben op leren en op taal- en leesontwikkeling: het (voor)lezen van boeken en schrijven van teksten.’ Ze geven acht tips. http://geletterdheidenschoolsucces.blogspot.com/2020/03/lezen-en-schrijven-in-tijden-van-corona_20.html

 

Schrijfster Annemarie Bon plaatst elke dag een nieuwe lees- of schrijftip op haar website. Handig voor ouders en leerkrachten. Tips blijven maar één dag staan. http://www.annemariebon.nl/

 

Knutselen en andere uitdagingen:
We zien veel knutselideeën voorbij komen. Zo staat er nu gratis lesmateriaal op Kinderboekenweek.nl over boeken die centraal hebben gestaan bij campagnes van de CPNB. Maar ook twee collega-bibliotheken zijn actief en plaatsen elke dag om 14.00 uur hun filmpjes;BiebLab en BiebBoys
 

 

26-03 Dagelijkse masterclass vanuit Het Klokhuis

 

Klik hier voor de masterclass van Het Klokhuis van donderdag 26 maart. Deze keer staat de masterclass geheel in het teken van Donald Duck tekenen!

 

25-03 | Een kaartje voor leerlingen en ouders

Deze week ontvangen al onze leerlingen en hun ouders een kaartje van ons. Waarom? Omdat wij jullie missen, dankbaar zijn voor jullie steun en ontzettend blij zijn met de manier waarop jullie meehelpen om ons onderwijs op afstand vorm te geven!

 

 


Contact

Klik hier voor de contactgegevens van onze locaties